top of page

Operace páteře psa | vyhřezlé meziobratlové ploténky


Dnes jsme operovali fenku Lauru , které vyhřezlá meziobratlová ploténka tlačila na míchu a hrozilo úplné ochrnutí. Provedli jsme takzvanou hemilaminectomii, otevření páteřního kanálu z jedné strany, a extrudovanou hmotu disku odstranili. Zákrok probíhá pod kontrolou operačního mikroskopu a předchází mu přesná lokalizace postiženého místa na počítačovém tomografu.


Aplikovali jsme kontrastní látku do páteřního kanálu a zjistili pod kontrolou skiaskopu vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Provedli jsme CT vyšetření s kontrastní látkou, které prokázalo přesný výsledek: otok míchy s několika vyhřezlými ploténkami. Nejzávažnější byl nález na Th13-L1 z levé strany.


Následovala operace páteře v bezpečné inhalační anestezii, pacient byl připojen na EKG. Operace probíhala ve sterilním operačním sále. Za pomoci operačního C ramene jsme lokalizovali postižené místo. Použili jsme také speciální neurochirurgický mikroskop, který je na zákroky páteří velmi důležitý.


Jezevčice Laura odpočívala po zákroku ve vyhřátém inkubátoru. Zákrok se zdařil a po rekonvalescenci bude moci fenečka dovádět a běhat jako dříve :)


Laura si u nás poležela ještě pět dní, domů už běžela po všech čtyřech.



Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page