top of page

Lymeská borelióza


Lymeská borelióza

Borelióza je onemocnění představující zdravotní hrozbu nejen pro lidi, avšak také pro jejich čtyřnohé mazlíčky, nejčastěji psy.


Projevuje se obecně sníženou aktivitou, zvýšenou teplotou, akutními záněty kloubů, nemoci nervového systému a srdce. Infekci způsobuje bakterie Borrelia burgdorferi. S neléčeným onemocněním přicházejí další komplikace či může dojít až k úmrtí zvířete.


Po kousnutí psa klíštětem se v klíštěti namnoží tyto bakterie a přejdou do jeho slinných žláz. Odtud se infekce dále šíří do těla hostitele již po 6 hodinách od přisátí. V místě kousnutí se zřídka může objevit zarudlé místo, ale není podmínkou.


Klinické projevy se dělí do třech stadií. Mnohdy se ale první stadium snadno přehlédne a dostane se do dalšího, hůře léčitelného.


První stadium trvá dny až týdny, projevuje se obecně únavou, celkovou slabostí, bolestivosti kloubů a svalů a zvětšením mízních uzlin.


Druhé stadium se dostavuje od jednoho měsíce do tři čtvrtě roku po přisátí klíštěte, a je typické postižením srdce (arytmie, myokarditidy...) a nervového systému (třes, křeče, agrese, meningitidy, encefalomyelitidy...), progresivní bolestivostí kloubů a svalů, může se dostavit onemocnění i jiných orgánů tj.jater, ledvin, očí.

Třetí stadium může trvat měsíce až léta. Projevuje se stěhovavými záněty kloubů a chronickými problémy nervového systému.


Včasná diagnostika, na bázi krevních testů, hraje důležitou roli v následné léčbě. Ta poté spočívá v několika týdenním užívání, správně zvolených, antibiotik a podpůrné terapii.


Nejlepší volbou vůbec předejít tomuto onemocnění, je prevence. Proto doporučujeme antiparazitární přípravky proti klíšťatům a včasné očkování proti borelióze ještě před výskytem klíšťat-nejlépe v zimním období až do konce března.

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page