top of page

Cizí těleso v zažívacím traktu



Snad každý majitel pejska pořídil někdy svému čtyřnohému kamarádovi nějakou hračku…


Občas jim vydrží roky, ale ve většině případů jsou zničeny, rozkousány a bohužel někdy i pozřeny.


V lepším případě je pes schopen kousky, například gumových hraček, vyzvracet nebo odejdou se stolicí. Někdy ale zůstanou i tyto materiály v zažívacím traktu a problém je na světě. Snad nejhorším ´´strašákem´´ jsou tzv.lineární tělesa – kusy látek, ručníku, spolknuté ponožky nebo již zmíněné hračky – v našem příběhu se jednalo o všem nám známe bavlněné přetahovadlo.


Rody, stafordšírský teriér, k nám přijel na kliniku s příznaky akutního zvracení. Majitel popisoval epizodu zvracení circa 10x za dopoledne, jinak zdravý, mladý pes bez jakýchkoliv zdravotních problémů. Možné příčiny jsou při těchto příznacích širokého rozsahu, avšak v anamnéze jsme zprvu na nic extrémního nenarazili. Žere granule, změna krmiva také neproběhla, chodí na vodítku nebo je pod dohledem, takže je nepravděpodobné pozření něčeho venku, otravu jsme taktéž vyloučili. Avšak čas od času prý při okusování hraček jejich části polyká a již jednou vyzvracel kusy bavlněných provazců…


V takových případech obecně není radno čekat a je potřeba využít laboratorní či přístrojové diagnostiky. Ihned po klinickém vyšetření, které bylo celkově bez nálezu, podání léčiv proti zvracení a na uklidnění žaludku, jsme měli na výběr provést ultrazvuk, CT vyšetření v anestezii nebo Rodyho zrentgenovat. (V plánu byl i odběr krve na hematologii a biochemii). Zvolili jsme RTG. Na první pohled by se pro lajka mohlo zdát, že kromě mírné plynatosti v žaludku a střevech snímek nic neukazuje (obr.1). Vzhledem k anamnéze a pravděpodobně počínajícího stadia tzv.´´ileu´´ (tzn. narušení, zpomalení/zástava pohybu střev a následně vznikající plynatost) na rtg, jsme podali Rodymu perorálně kontrastní látku (ta se nasaje do cizího tělesa-pokud je savé, nebo zůstane v místě obstrukce a je snažší určit ´´místo problému´´). Poté jsme jej po určitých časových úsecích snímkovali ještě 3x. Kontrastní látka dobře prošla přes jícen do žaludku (obr.2), odtud do střev (obr.3). Pacient byl poslán na pozorování domů, doporučena projímadla, dodržovat pitný režim po malých objemech a večer poloviční dávka krmiva...Druhý den na kontrole nám majitel ukázal fotografie ranních výkalů s dlouhými a početnými kusy provazců. Pro jistotu jsme ale zhotovili poslední snímek břišní dutiny (obr.4).


Kontrast se naštěstí nikde nezachytil a byl zcela vyloučen společně se stolicí a zbytkem přetahovadla, tudíž jsme mohli definitivně vyloučit diagnózu cizího tělesa v zažívacím traktu a odvolat hrozbu chirurgického zákroku. /Nejenom že se musí c.t. vyjmout, ale pokud zůstane velmi dlouhou dobu ´´zaseknuté´´ v jednom místě, dochází k nekrózám a daná část orgánu se musí resekovat/


Každý pacient ovšem takové štěstí nemá. Dbejte tedy na výběr hračky, dávejte pozor na okusování jakýchkoliv cizích předmětů a pokud se dostaví zažívací obtíže – zvracení, průjem, nechutenství, ihned vyhledejte veterinární pomoc. Tyto příznaky jsou velmi obecné a kromě virových, bakteriálních, parazitárních onemocnění, potravních intolerancí aj.celkových systémových/orgánových poruch se může jednat právě o cizí těleso!




Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page