top of page

Nástrahy vánočních svátků a Silvestra


Konec roku je obecně období radosti a spokojenosti. Vyznačuje se však hlavně různě intenzivními a opakovanými ohňostroji a střílením rachejtlí, a to v dnešní době nejen na Silvestra a Nový rok, ale i během vánočních svátků.

Co si o tom všem myslí naši zvířecí miláčci se nedá přehlédnout. Mají strach nejen z hluku petard, ale mnohdy i světelných projevů ohňostrojů.

Odpověď na často kladenou otázku, jak tenhle strach zmírnit není vůbec jednoduchá a neexistuje jeden účinný způsob, který funguje vždy na 100%. Můžeme vám poskytnout několik rad na vyzkoušení, ale to, co konkrétně bude fungovat právě u vašeho pejska, musíte zjistit sami.

K organizačním radám patří umístnění pejska na místo, kde je ohňostroj nejméně slyšet a zatáhnout okna tak, aby jste co nejvíc omezili průnik světelných efektů dovnitř. Ideální je dělat Vašemu mazlíčkovi společnost, pustit televizi nebo hudbu, která také pomůže zastřít zvuky z venku. Snažte se zvíře zabavit něčím, co má rád (hra, tréning, pamlsky a podobně).

K celkovému zklidnění můžou pomoct i některé přípravky, které jsou dostupné na trhu. Jsou velmi populární a existuje jich dnes už velké množství. Nikdo vám ale nezaručí jejich 100% fungování, protože záleží jak na velikosti strachu, tak na vnímavosti jedince na daný preparát.

Existuje několik kategorií, do kterých je můžeme rozdělit.

Přípravky na bázi přírodních látek, které snižují produkci stresových hormonů, působí na zklidnění nervového systému a celkovou pohodu zvířete. Neobsahují sedativa, jsou bezpečné, ale pro optimální efekt je potřeba je podávat delší dobu. Ideální je začít tablety podávat už několik dní před stresující situací (takže klidně celé vánoční svátky až do nového roku).

Další skupinou jsou preparáty obsahující látky podobné feromonům, které vylučuje fena/kočka a tím uklidňuje svoje štěňata/koťata. Podobný vliv mají tyto feromony i na dospělé jedince. Většinou bývají v podobě difuzérů a obojků.

Poslední velká skupina zklidňujících přípravků jsou pasty obsahující mírná sedativa. Používají se těsně před vypuknutím stresující události, jejich účinek je krátkodobější a někdy je potřeba opakované aplikace po několika hodinách. Při jejich používání je třeba být nejvíc obezřetný a přesně dodržovat pokyny svého veterinárního lékaře.

Tak neváhejte a přijďte se poradit, která varianta bude nejvhodnější pro vašeho miláčka.

Dovolte abychom Vám tímto zároveň popřáli klidný start adventu a příjemné vánoční svátky.

V průběhu celého roku můžete přispívat na charitu pod záštitou VetParku, která financuje některé operace a odborné ošetření pro sociálně slabší majitele. Odkaz na náš transparentní účet najdete na webových/FB stránkách. https://www.facebook.com/VetParkCharita/

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page