top of page

Akutní zánět slinivky psů a koček


Co je to slinivka?

Slinivka břišní, tzv. pankreas, je žláza s vnitřní (produkce 2 významných hormonů – insulinu a glukagonu pro regulaci krevního cukru) a vnější sekrecí.

Jako žláza s vnější sekrecí je důležitá pro produkci trávicích enzymů a dalších složek umožňující trávení a absorpci živin, které jsou obsaženy v potravě. Tyto enzymy jsou ve slinivce uloženy v inaktivované formě a k aktivaci dochází v počátečním úseku střeva-dvanáctníku. Pokud dojde vlivem různých faktorů k poškození slinivky a aktivují se enzymy ještě v ní, slinivka se „sama natráví“ a vzniká tak akutní pankreatitida.

Jaké jsou důvody zánětů slinivky?

Nejčastěji bývají postiženi středně staří a starší psi, kteří jsou obézní a domácí krátkosrsté kočky (u těch většinou současně s probíhajícím onemocněním zažívacího traktu a jater). Predisponovaní jsou i kastráti vzhledem k druhorodé nadváze. Akutní pankreatitidu může vyvolat podání krmiva s vysokým obsahem tuků ve větším množství, případně některé léky, také trauma nebo operace v dutině břišní, duodenální reflux při závažném zvracení, ojediněle i onemocnění žlučových cest (tzv.biliární pankreatitida) či i celkové infekce mohou přispět ke vzniku onemocnění.

Jak poznám, že můj pes/kočka má zánět slinivky?

Co se týká klinických příznaků, jsou často nespecifické a diagnostika onemocnění je ztížená. Projevy závisí na rozsahu poškození. Majitelé mohou zpozorovat nechutenství, apatii až depresi, výrazná bolest břicha a ze závažnějších příznaků se jedná o těžké zvracení, průjem s příměsí krve, šok až smrt zvířete. Objevuje se i horečka, plynatost (meteorismus), zpomalení až zástava pohybu střev, či abnormální postoj. Pro onemocnění je charakteristické náhlé nastoupení příznaků.

Diagnostika ?

Ta spočívá ve zhodnocení klinických příznaků, laboratorních vyšetření krve v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením.

Z vyšetření krve bývá v krevním obrazu patrná dehydratace, zvýšení počtu specifických bílých krvinek , u sekundárních komplikací se může objevit i anémie-málo červených krvinek. Krevní sérum může být chylózní a nažloutlé. Biochemický profil může zjistit zvýšenou koncentraci močoviny v séru, zvýšený krevní cukr, případné zvýšení jaterních enzymů a bilirubinu, málo vápníku a draslíku.

Nejvíce specifickým ukazatelem je však zvýšení psí/kočičí pankreatické lipázy. (Obvykle bývají zvýšeny také hodnoty sérové amylázy a C-reaktivního proteinu, to ale nemusí vždy znamenat jen poškození slinivky, ke vzrůstání parametrů dochází i při selhání ledvin, amyláza se zvyšuje při zánětu dvanáctníku či při nálezu cizího tělesa v duodenu)

Existuje i specifický test zajišťující imunoreaktivitu trypsinu (hlavní z trávících enzymů), tzv. TLI, který však bývá využíván spíše k diagnostice nedostatečné funkci slinivky, tzv. EPI.

Při ultrazvukovém vyšetření dutiny břišní můžeme vidět zánětlivou slinivku ´´vmáčklou´´ mezi žaludkem a dvanáctníkem, která je ztluštělá, tmavě se zobrazující vlastní tkáň a světle se zobrazující tuk okolo slinivky. Častou komplikací znesnadňující vyšetření jsou stíny vrhající volný plyn v zažívacím traktu. Je potřebné mít kvalitní přístroj a pokročilé znalosti ultrasonografie. Běžně bývá při větším poškození slinivky rozšířený i hlavní žlučovod a zesílená stěna dvanáctníku. (Další možnou pokročilou diagnostikou je i CT vyšetření, které však nebývá indikováno primárně.)

Z diferenciálních diagnóz nesmíme opomenout případnou intoxikaci, zánět žaludku a střev, neprůchodnost střev, zánět pobřišnice, zánět ledvin a jaterní onemocnění.

Jak řešit pankreatitidu?

Onemocnění je závažné a řešení by mělo být radikální, rychlé. Nejdůležitější je odstranění vyvolávající příčiny, pokud je známá. Dále vytvoření a udržení dostatečného objemu oběhových tekutin, infúzní terapie, snížit sekreci slinivky, tlumit bolest opiátovými analgetiky a zahájení dietetického opatření. Použití antibiotik je sporné, léky od bolesti na bázi ´´nesteroidních antiflogistik´´ se nedoporučují.

Medikamenty je vhodné podávat nitrožilně, aby nedocházelo ke stimulaci žaludečních šťáv a následně i šťáv slinivky břišní. Dále se používají léky na zástavu zvracení, na ochranu sliznice trávícího traktu, léky podporující střevní peristaltiku. Doma to tudíž pro chovatele není možné zvládnout.

Hladovka by neměla být u psů delší než 24-72hodin, u koček 24hod. Poté se nasazuje dieta s nízkým obsahem tuku a vyšším obsahem sacharidů a střední hladinou proteinů (popř. komerční – granule, konzervy, domácí – kuře s rýží) a se zvýšeným obsahem vitamínu E(pozor na předávkování!, nikdy nepodávejte bez odborné konzultace) a vit.B12.

Co si z článku odnést a mít na paměti?

Akutní pankreatitida je velmi závažné onemocnění, u kterého při nedostatečně rychlé a intenzivní terapii může dojít ke smrti zvířete. Proto je důležité krmit zvíře kvalitní potravou s dostatečně vysokým obsahem živin a vlákniny. Neměnit náhle jeden druh krmiva za druhý, nové krmení zařazovat s postupným návykem (min. po dobu 5-7 dnů), kdy se postupně snižuje podíl staré krmné dávky a zvyšuje se podíl krmné dávky nové, nepodávat tučné potraviny a obecně potraviny určené pro lidskou konzumaci.

Proto, prosím, pokud máte tedy sebemenší podezření, neotálejte s návštěvou veterináře. Myslete na své mazlíčky hlavně nyní, v období Vánoc, kdy sváteční stoly kypí samými dobrotami, kterým Vaši pejskové nebo kočičky budou jen těžko odolávat…

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page