top of page

Cestování do zahraničí s mazlíčky

Blíží se letní prázdniny a s tím spojené cestování do zahraničí. Oblíbené destinace většiny čechů, kam berou s sebou i své domácí mazlíčky, hlavně psy, zůstává hlavně Chorvatsko, Řecko, Itálie a Španělsko.

Jsme si vědomi, že vzhledem k nedávné situaci ohledně koronavirové pandemie jsou obecná opatření přísnější, ale věříme, že se cestovní ruch vrací zpět do starých kolejí. Proto bychom Vás chtěli seznámit s doporučeními pro pet zvířata pro cesty mimo ČR.

Společným jmenovatelem nezbytných náležitostí je mít vystavený a platný pas zvířete. Vystavuje se na schválených veterinárních pracovištích (ten modrý). Do pasu je potřeba vyplnit nacionále majitele a také druh, jméno, pohlaví, datum narození a způsob označení zvířete. (Národní legislativa nařizuje mít své psy již čipované, číslo mikročipu je tedy zaznačeno i do tohoto cestovního dokumentu a potvrzeno razítkem schváleného veterinárního lékaře.)

Déle co se týká specifikace požadovaných očkování/titru protilátek, odčervení či klinických vyšetření před cestou se liší stát od státu, ačkoliv státy EU mají velmi podobné podmínky.

 

Např. Slovensko, Chorvatstko, Řecko, Itálie :

-pes musí být čipovaný 15místným čipem (ISO 11784/11785)

-očkovaný na vzteklinu v den (nebo později) čipování, nikoliv před datem čipování

Obecně, pokud bylo zvíře vakcinováno poprvé nebo mělo vakcínu propadlou a bylo revakcinováno opožděně, je potřeba počkat 21dní od očkování pro vstoupení v platnost.

Výše uvedené země uznávají 2-3leté vakciny na vzteklinu, ale pouze pokud byly použity jako ´´booster´´ (opakované) a nebyly použity jako primovakcinace (první očkování vztekliny) = veškeré vakciny, které jsou 2-3leté tedy na těchto územích platí v tomto případě pouze 1 rok.

Titry protilátek na vzteklinu nejsou od českých zvířat vyžadovány.

-U štěňat a koťat mladších 12týdnů věku není vyžadováno očkování na vzteklinu, ale musí mít s sebou platný pas a být čipována + potvrzení, že jejich matka v den porodu byla řádně na vzteklinu vakcinována.

V zemích mimo EU a dalších vybraných státech je potřeba dalších specifických požadavků:

Např. Ukrajina

- neuznávají 2-3leté vakciny proti vzteklině, při vstupu na území Ukrajiny musíte tedy očkovat svého psa/kočku každoročně, vakcinace nesmí být mladší 21dnů a starší 12měsíců.

- mj. Je vyžadováno očkování na ostatní infekční nemoci ( u psů: proti hepatitidě, leptospiróze, parvoviróze, parainfluenze a psince, u koček: proti panleukopenii )

- je vyžadován test titru (výše) protilátek na vzteklinu při cestě tam i zpět

- zvíře musí mít zdravotní potvrzení/certifikát, že je schopno převozu a netrpí onemocněními

Např. Finsko:

- požadují navíc kromě obecných požadavků EU také potvrzení od veterináře o provedeném odčervení proti oblým a plochým červům 1 až 5dní před vstupem na území Finska, (platí jak pro leteckou tak trajektovou dopravu ).

Např. Německo

- pokud plánujete zůstat déle než 4týdny, nesmíte s sebou vzít tato plemena (vedená dle tamních zákonů jako nebezpečná, ikdyž víme, že někteří jsou miláčci a záleží na výchově...) : Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier and Bull Terrier. Vybraná města mají i další specifika, týkají se dobrmanů, rotwailerů aj. plemen…

 

Takto bychom mohli pokračovat do nekonečna, každá země má své zákony, nařízení, doporučení i pravidla, kterými je potřeba se řídit. Často se mění a doplňují, doporučujeme Vám proto si před každou cestou zjistit, co daný stát/ostrov – cílový nebo transitní, vyžaduje. Můžete se obrátit na veterinární kliniky a nemocnice, které mohou nahlédnout do národních doporučení všech států nebo si informace vyhledat na ověřených internetových stránkách (ty jsou však v úředním jazyce nebo v angličtině).

Přejeme Vám všem krásné léto a hlavně pevné zdraví.

Doporučené
Poslední články
Kategorie
bottom of page